Spuittechnieken

Dynamic-Pulse-Spray systeem

Opbouw en werking

Iedere spuitdop is uitgerust met de elektrische dopafsluiter. Deze dopafsluiter bevat een spoel die via een pulserend signaal kan aangestuurd worden. Met dit signaal wordt de tijd dat de spuitdop open en dicht is bepaald. Standaard wordt dit 20 keer per seconde aangepast, maar deze frequentie kan aangepast worden in functie van de toepassing.

Het pulserend signaal wordt aangeleverd door de Bridge modules die elk 4 doppen kunnen aansturen. Per boomdeel is een voedingsmodule voorzien om de Bridge modules te voorzien van spanning en te zorgen dat er geen spanningsval optreedt op het einde van de spuitboom.

Om in alle situaties een goed spuitbeeld te bekomen worden de spuitdoppen alternerend aangestuurd (bijvoorbeeld: dop 1 en 3 zijn open, dop 2 en 4 zijn dicht). Aangezien het spuitbeeld van de spuitdop overlapt met de spuitdop ernaast, wordt er steeds op iedere plaats gespoten.

De gehele aansturing en software is door Delvano ontwikkeld. Dit staat garant voor een systeem compleet geïntegreerd in de besturing van de hele spuitmachine.

Mogelijkheden

N

Individuele dopafsluiting

Om overlap en overdosering zowel mogelijk te voorkomen kan iedere spuitdop apart in- of uitgeschakeld worden. Dit gebeurt automatisch via een Isobus koppeling met een Trimble XCN 1050 of XCN 2050 GPS display (andere merken op aanvraag). Bij Trimble dient de unlock voor Isobus Taskcontroller aangeschaft te worden.

N

Drukonafhankelijke dosisregeling

De dosis kan aangepast worden bij eenzelfde spuitdruk (binnen het werkbereik van de gekozen spuitdop) onafhankelijk van de snelheid. Dit wordt bekomen door de tijd dat de dop open of dicht is aan te passen.

De spuitdruk bepaalt de grootte van de druppels die gevormd worden door de spuitdop. Wanneer de spuitdruk constant is, kan het hele veld met de juiste druppelgrootte gespoten worden in functie van de weer- en gewasomstandigheden. Zo wordt het maximale effect van het spuitmiddel verkregen en drift gereduceerd. Naar wens kan dit ook gecombineerd worden met Airtec luchtondersteunde spuitdoppen voor nog betere indringing in het gewas bij lage spuitdosis.

N

Bocht- en zwiepcompensatie

In optie worden 2 Bridge modules in de spuitboom uitgerust met een gyroscoop. Deze gyroscopen detecteren wanneer de spuitmachine een bocht aan het maken is en detecteren ook de zwiepbewegingen van de spuitboom ten gevolgde van erg oneffen terrein. Bij nemen van een bocht wordt ervoor gezorgd dat overal dezelfde dosis gespoten worden. Hiervoor zullen de doppen in de binnenbocht minder spuiten dan de doppen in de buitenbocht. Ditzelfde gebeurt bij zwiepbewegingen van de spuitboom.

Bediening

Eenvoudige bediening op het touchscreen:

Tevens zijn er heel wat controle- en diagnosemogelijkheden voorzien:

N

Voedingspanning van iedere Bridge module wordt continue gecontroleerd om een goede werking te verzekeren. Touchscreen heeft een foutmelding indien spanning van een bepaalde module te laag is.

N

Open kring en kortsluiting wordt voor iedere dopafsluiter gedetecteerd en gemeld aan de gebruiker.

N

De spuitdosis wordt geregeld via de debietmeter, maar de computer maakt nog steeds gebruik van druksensor ter controle. Zo kunnen bijvoorbeeld verstopte spuitdoppen gedetecteerd worden.

Beschikbaarheid

N

Dynamic-Pulse-Spray systeem met dop per dop afsluiting via Isobus communicatie met GPS display (standaard uitvoering van het systeem)

N

Bocht- en zwiepcompensatie (optie)

N

In ontwikkeling: Variabel dosis spuiten op dopniveau via taakkaarten (optie).

Het Dynamic-Pulse-Spray systeem is beschikbaar voor zowel gedragen, getrokken als zelfrijdende spuitmachines, maar enkel in combinatie met het 15 inch touchscreen.

Delvano NV

Kuurnsestraat 20-22

B – 8531 Harelbeke-Hulste

+32 (0)56 71 55 21

info@delvano.be

© 2021 Delvano        Disclaimer        Privacy- en cookieverklaring 

Website door Luctor Online